Alâeddin Camii’ni Görmeden GeçmeyinKonya’dan
Yüz ölçümü en geniş ilimiz Konya; aynı zamanda dünyadaki en eski yerleşim yerlerinden biridir ve tam manasıyla bir kültür ve tarih şehri olarak ziyaretçilerine pek çok kıymetli gezi noktası sunar. Konya’da gezilecek yerler bitmez ve ulaşım kolaylığı açısından örnek alınabilecek bir şehir olmasından ötürü, seçilen her noktaya da kolaylıkla erişilir. Bunların yanında çevre dostu bir şehirdir ve çok temizdir. Mükemmel bir mutfağa sahiptir.
Mevlana ile ünlenen ilimizin adı Roma İmparatorluğu zamanında kullanılan “İkonium” kelimesinden gelir.”İkon” sözcüğü “kutsal tasvir” anlamında kullanılır. Roma döneminde İmparator adlarıyla sürekli değişen ve Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium gibi yeni isimler alan şehir; Bizans döneminde de farklı farklı şekillerde adlandırıldıktan sonra Araplartarafından bugünkü ismine en yakın isme ulaşır ki bu isim Kuniya’dır. Selçuklu ve Osmanlı döneminde ise Konya olarak bildiğimiz haliyle adlandırılır. Türkçe’nin resmi dil olarak ilk defa kullanıldığı şehir olması bakımından da önemlidir Konya.
Konya’da gezilecek yerler içerisinde en önemlilerden biri deAlâeddin Camii’dir. Hep önemli bir şehir olan Konya, Anadolu Selçukluların ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmıştır. Bu döneme ait önemli yerlerden olan Alâeddin Camii’nde sekiz Anadolu Selçuklu Sultanı gömülüdür. Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından,kısa ve bodur ağaçlar ile dikenli bozkır bitkilerinden oluşan düzlük şehrin nadir yüksekliklerinden olan Alâeddin Tepesi’nde inşa ettirilmiştir. 20 metre yüksekliğindeki tepe, bir höyüktü. Höyük bir protohistorik yerleşim birimidir.
Bizans ve klasik devirlere ait 41 taş mermer sütundan oluşan cami, adeta bir sütunlar ormanıdır. Anadolu Selçuklu ahşap işlemeciliği adına harika bir örnek olan minberi, 1155 yılında Ahlat’lı Mengum Berti tarafından, abanoz ağacından birbirine geçmesiyle yapılmıştır. Günümüzde kısmen sökülmüş olsa da, mihrabı çinilerle süslüdür. BU mihrabın önünde bir de çini süslü kubbesiyle örtülmüş bir saha bulunur.
Dini yapıları ve Mevlana’nın yetiştiği şehir olmasıyla kutsal bir ruhu bulunan Konya şehri, hoşgörülü ve yardımsever insanlarıyla kuşkusuz ki eşsiz bir çekiciliğe sahiptir. Adeta nakış nakış işlenmiş minberi; avlusu, arka bahçesi, yanındaki kümbeti, konumu ile Konya gezilecek yerler listesinde en başlara konuşması gereken bir Alâeddin Camii. Uğramadan geçmemenizi tavsiye ederiz.