Konya'ya DAİR Herşey!

Kış Gecelerinin ve Sohbetlerinin Vazgeçilmezi: Arabaşı Çorbası

Kış Gecelerinin ve Sohbetlerinin Vazgeçilmezi: Arabaşı Çorbası
Reklam

Konya mutfağının da en çok rastlanan ve geçmişten günümüze kadar halen yerini koruyan geleneksel çorbalarından birisi olan Arabaşı Çorbası aynı zamanda İç Anadolu yöresinin özellikle, Türkmenlerin yoğunlukta olduğu ilçelerinde görülen bir yemektir.

Bu geleneksel çorbanın ismi nereden geliyor? Bu çorbayı ilk olarak Türkmen Murtaza adıyla bilinen bir usta tarafından yapılmış. Ana yemekte değil de öğün arasında yenilen bir yemek olduğu için yani, Ara Aşı olduğu için bu ismi almıştır. Zamanla Ara Aşı, bugün de bildiğimiz “Arabaşı” haline gelmiştir. Okunuşundan dolayı Arabaşı çorbası Araplarla ilgili bir yemekmiş gibi düşünülse de aslında bu çorba tamamen Türk Mutfağına aittir.

Anadolu’nun yokluk zamanlarında keklik gibi av hayvanı etiyle yapılmaya başlanan bu çorba, zamanla horoz eti günümüzde de tavuk etiyle yapılmaya devam etmekte. Hem doyurucu hem de besleyici olması için et ile yapılan bu çorbanın en büyük özelliklerinden biri de ekmekle değil de kendine has özel bir hamur ile yeniliyor olması.

Arabaşı Çorbasını yemek için ise bir ritüel söz konusudur. Sadece su, tuz ve un ile muhallebi gibi pişen özel bir hamura sahip olan bu çorbanın hamuru bir tepside pişer ve baklava gibi dilimlenir. Daha sonra da pişen çorba için tepsinin ortasında yer açılır ve pişen çorba ortadaki boşluğa alınır. Çorbadan yiyecek olanlar önce bir parça hamur alır ve çorbadan da alarak bu hamuru tek seferde yutarlar. Eğer hamuru çorbanın içine düşüren olursa, bir sonraki Arabaşı Çorbası ve buluşma o kişinin evinde düzenlenir.

 

Reklam
ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Footer açıklama yazısı. Bu alan tema ayarlarından değiştirilebilmektedir.