Konya'ya DAİR Herşey!

YURTDIŞINDA ÇALIŞANA ASKERLİK 1.000 EURO

07.01.2016
17
YURTDIŞINDA ÇALIŞANA ASKERLİK 1.000 EURO
Reklam

YURT DIŞINDA ÇALIŞANA ASKERLİK 1.000 EURO

Yurt dışında 3 yıl işçi veya işveren olarak oturma iznini belgeleyen herkes, çifte vatandaşlık aranmadan 1000 Euro’ya askerlik yapabilecek. Bu düzenlemeye 6 bin Euro veremeyenlerin vatandaşlıktan çıkmak istemesi gerekçe olarak gösterildi.

Komisyona AK Partili vekillerin imzasıyla verilen önerge ile yasa teklifinde bulunan düzenlemenin kapsamı genişletiliyor. Teklifin ilk halinde sadece çifte vatandaşlar için 6 bin Euro’luk bedelin bin Euro’ya indirilmesi öngörülüyordu. Önerge ile 6 bin Euro’ya bedelli askerlik yapma hakkı bulunan bütün gurbetçiler ve Türk vatandaşları bu kapsama alındı. Böylece 125 bin kişiyle sınırlı olan düzenlemeden yararlanabilecek kişi sayısı 557 bine çıktı. Düzenlemeye göre, yurt dışında üç yıl boyunca işçi ya da işveren olarak oturduğunu belgeleyenler, çifte vatandaş olup olmadıklarına bakılmaksızın 38 yaşına kadar başvurmaları durumunda bin Euro döviz ödemek suretiyle askerlik hizmetini yapmış sayılacak. Komisyonda bu değişikliğin gerekçesi olarak, yurt dışında yaşayan gençlerin 6 bin Euro ödeyecek durumda olmadığı için Türk vatandaşlığından çıkması gösterildi. Düzenlemenin Türk vatandaşlığından çıkışı yavaşlatacağı belirtildi.

BAKAN YILMAZ CEVAP VERDİ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eleştirileri yanıtlarken, çifte vatandaşlığa sahip 90 bin yükümlünün, 6 bin Euro’luk dövizli askerlik bedelini ödeyemedikleri için Türk vatandaşlığından çıkmak istediklerini söyledi. Yılmaz konuşmasının devamında; “Kişinin 3 çocuğu varsa, 18 bin Euro eder. Oradaki Türklerin durumu, ‘6 bin Euro ne ki?’ şeklinde değil. Nasıl Türkiye’de işsizlik varsa, Almanya’da, İngiltere’de, İspanya’da da var. Askerlik veya dövizle askerlik bedelinin yüksekliği gibi gerekçelerle Türk vatandaşlığından çıkma eğilimi vakıadır” dedi.

MUHALEFETTEN TEPKİ

MHP’li üyeler terörle mücadele varken yurt dışında çalışana Askerlik ile ilgili yapılan indirime tepki gösterirken, CHP Milletvekili Zekeriya Temizel, bir vatandaşın, “Askerliği ucuzlatıyor musunuz?”  diye sorduğunu söyledi, HDP Milletvekili Garo Paylan ise “kamu vicdanını rahatsız eden bir mesele” olduğunu söyledi.

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Footer açıklama yazısı. Bu alan tema ayarlarından değiştirilebilmektedir.