EV SAHİBİ KİRAYA NE KADAR ZAM YAPABİLİR
Günümüzde ne yazık ki herkes ev sahibi olamamaktadır. Ev sahibi olamayan insanlar barınma ihtiyaçlarını gidermek için mecburen kiralık gayrimenkullere başvurmak zorunda kalırlar. Özellikle ülkemizin coğrafi anlamda en büyük ili olan Konya da kiralık ev bulmak oldukça marifetli bir iş olmaktadır. Konya Kiralık Evler bakımından dikkat edilmesi gereken illerimizden bir tanedir.
Konya Kiralık Evler bakımından oldukça fazla olduğu için kiralık evler tutulduğu zaman ev sahibi ve kiracı tarafından kuşkusuz kira sözleşmesi imzalanmalıdır. Kira sözleşmesi hem ev sahibi hem de kiracının hukuki dayanağı niteliği taşımaktadır. Kira sözleşmelerinde yapılacak olan zamlar Borçlar kanununa göre düzenlenmektedir. Peki, kira sözleşmesi imzalanmadığı zaman ev sahibi kira ücretlerini istediği ölçüde artırabilir mi? gibisinden sorular kafamızı kurcalayabilir. Kira sözleşmesinin bulunmadığı durumlarda ev sahibi ve kiracı o yıl içindeki üretici fiyat endeksi ölçüsünde anlaşmalı olarak kirayı yenileyebilirler. Anlaşma yapamadıkları zaman ise adli makamlarca o yılki üretici fiyat endeksi olmak üzere kiraya hâkim tarafından zam yapılır. Hâkim tarafından verilen bu karar hem ev sahibini hem de kiracıyı kapsamaktadır. Bundan ötürüdür ki ev sahibi ve kiracılar muhakkak olarak sürekli olarak sözleşmelerini yapmalı ve yapılacak olan zam oranları belirtilmelidir.
Ev kiralarken sözleşme imzalama konusu önemli olup ilerleyen zamanlarda sorun yaşamamak açısından önem arz etmektedir. Bu sebeple de Konya da ev kiralarken dikkatli olunmalıdır.