Konya'ya DAİR Herşey!

KARATAY MEDRESESİ

KARATAY MEDRESESİ
Reklam

Konya’da gezilecek yerler arasında yer alan Karatay Medresesi, Selçuklu Dönemi’ne aittir. II. Keykavus İzzettin devrinde inşa edilen medrese, Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmış bir eserdir. Mimari bilinmeyen eser, 19. Yüzyılın sonlarında ter edilerek uzun süre kullanılmıştır.

Karatay medresesi günümüzdeki eğitim kurumlarına benzer işlev görerek, tefsir ve hadis ilimleri başta olmak üzere sille taşı kullanılarak kapalı medrese mimarisi ile inşa edilmiştir.Konya’da gezilecek yerler arasında özle bir yere sahip olan ve geçmişe şahitlik etmemizi sağlayan Karatay Medresesi, tek kattan oluşur. Gök beyaz mermerden yapılan ve doğudan yön verilen giriş kapısı ile medreseye giriş yapılır. Kapısı ile de ayrı bir öneme sahip olan medrese Selçuklu döneminin en özel taş işçiliği olan eserlerdendir. Yazı ve desenlerle süslenen kapı, mimari eserin yapılışını konu edinen kitabeler barındırmaktadır. Diğer yüzeylerinde de yazılar bulunun kapıda seçme ayetler ve hadisler kabartma usul ile işlenmiştir. Yapıldığında açık olan ama günümüzde kapalı olan avlu kapının açıldığı yerdir. Bu avluya giriş kapısından giriş yapıldıktan sonra bu avludan da bir kapı aracılığı ile medreseye giriş yapılır. Medrese’nin iç mimarisinde salon kubbesi mozaik çinilerle örtülü şekilde tasarlanmıştır. Duvarların üst bordürlerinde, kubbe kasnağında ve hücre mozaikleri yüzeylerinde de ayetler kullanılmıştır.Ayet-el Kürsî de bulunan yüzeyler binanın güneyi yüzünde buluna tonozu eyvan üzerinde yer almaktadır. Muhammed, İsa, Davud ve Musa gibi din büyükleri isimleri ve dört halife (Osman, Ebubekir, Ali, Ömer) isimleri de kubbeye geçiş elemanı olan üçgen yüzeyler üzerine yazılmıştır. Bu eyvanın salonunda türbe bulunur. Bu türbe medreseyi yaptıran Celaleddin Karatay’ın türbesidir.

Geçmişten günümüze hasar görerek gelen Karatay Medresesi’ndeki mozaik çinilerin büyük bir kısmı hasar görmüştür.Konya’da gezilecek yerler arasında en önemli noktalardan biri olan Karatay Medresesi özellikle lacivert, turkuvaz ve siyah renklerden oluşan çinilerin hasar görmesiyle tahribata uğramıştır. Anadolu Selçuklu mimarisinin önemli eserlerinden biri olan Karatay Medresesi, Çini Eserler Müzesi olarak 1995 yılında hizmete girerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmıştır.

 

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Footer açıklama yazısı. Bu alan tema ayarlarından değiştirilebilmektedir.