KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR
Konya kiralık evler açısından günümüzde bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Konya’da merkezdeki nüfus 1 milyonu geçmiştir. Konya’nın çeşitli ilçelerinde ise ev kiraları iki katına çıkmıştır. Bu da şehir dışından gelen kiracıların ev bulmasını güçleştirmiştir olup kiralık ev sayısının az olması ev sahiplerinden bazılarının daha yüksek kira istemesine sebebiyet vermiştir. Konya’nın devamlı göç alması fiyatların artmasına sebep olmuştur ve bu da kiracıların zorlanmalarına yol açmıştır. Özellikle bazı semtlerdeki çok yüksek artış tüketicileri mağdur etmiştir.
Konya gelişmeye, nüfus olarak çoğalmaya devam ettikçe bu sorunun çözülmesi de zorlaşacaktır. İnşaat sektör olarak gelişmekte ise de kiralık ev bulmak kolaylaşmamaktadır. Açılan üniversitelerin ve Suriyeli mültecilerin artışı da kiralık ev bulmayı zorlaştırmaktadır. Konya kiralık evler açısından kiracıların mağdur olmasına yol açacak bir durumdadır.
Kiracıların bahsedilen zorlu süreçte dikkat etmeleri gereken bir önemli bir husus ise kira sözleşmesinin nasıl yapılacağıdır. Bu konuda başvurulması gereken kaynak “Türk Borçlar Kanunu” olmaktadır. Kira sözleşmesi basitçe ev sahibi ile kiracı arasında oluşacak sorunların çözülmesi amacıyla yapılır. İki taraf da kimlik bilgileri ile iletişimde bulunulacak bilgileri vermelidir. Taşınmaz ile ilgili güncel durum, demirbaşlar, ev sahibinin mülkü ne şekilde teslim alabileceği ve kiralamanın bedeli, ödemenin zamanı açıkça sözleşmede belirtilmelidir. Çeşitli yerlerden kira sözleşmesi örnekleri edinilerek de kira sözleşmesinin nasıl yapılacağı hakkında fikir sahibi olmak mümkündür.