KONYA’DA HÖŞMERİM KAYMAKLI YAPILIR
Ülkemiz bulunduğu coğrafya itibariyle oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.Her yörenin kendine özgü yemekleri ve tatlıları olduğu gibi aynı isimle anılan farklı yemek ve tatlılar vardır.Bunun tam tersi de yöreler arasında ilerledikçe görülebilir.Aynı malzemelerle yapılan yemekler ve tatlılar her bölge de farklı isimler alır.Bu tür farklılıklara yüzlerce örnek barındıran Türk mutfağı,bu farklılığı kültürel zenginlikten alır.
Höşmerim ya da diğer bir ismiyle Höşmerim tatlısı zenginliğe verilecek örneklerden biridir. Balıkesir’in Havran İlçesi’ne özgü olduğu sanılan bu tatlıya peynir tatlısı da denmektedir. Balıkesir’den çıksa da birçok bölgede ve yörede yapılan bu tatlı Konya’da da Konya usulü yapılmaktadır.Neredeyse tüm ev kadınının mutfağında bulunabilen malzemelerle kolayca yapılabilen bu tatlının orijinal malzemeleri arasında irmik,süt,su,tereyağı ve peynir vardır.Malzemeler yöresel farklılıklar gösterir.Konya usulü yapılan Höşmerim’de diğer tarihlerden farklı olarak kaymak ve un bulunur.Bu malzemelerle ilk tadıldığında un helvasını anımsatsa da kaymak ve peynirin muhteşem aroması ile un helvasından daha lezzetlidir.
Kurtuluş Savaşı zamanında tüm halk seferber olmuş,erkekler cephede savaşırken kadınlar arkada erzak yetiştirmek için koşturmuşlardır.Böyle günlerden birinde Yunan askerlerle savaşan bir grup Türk asker yaşlı bir kadının evine sığınmışlardır.Aç olduklarını almayan kadın mutfakta buldukları ile bir şeyler pişirmiş,ortaya çıkan nefis tatlı bugünkü Höşmerim’i meydana getirmiştir.
Konya mutfağı yemek bakımından oldukça zengin olsa da Konyalılar tatlıya çok düşkün değildir.Özellikle şerbetli tatlılar pek tercih edilmez.Kültürel etkileşim sonucu Konyalıların damak tadına hitap ettiği farkedilen Höşmerim,biraz fazla hafif bulunarak içine un ve süt kaymağı ilave edilerek Konya usulü Höşmerim adını almıştır.