Konya'ya DAİR Herşey!

RENKLERİN UYUMU: SELİMİYE CAMİİ

06.02.2016
17
RENKLERİN UYUMU: SELİMİYE CAMİİ
Reklam

 

 

Türkiye’de ve dünyada hoşgörünün başkenti sayılan Konya da on iki tane cami bulunmaktadır. Tarihin mimari yapısının da öne çıkmış olduğu bu yapılar turizmi canlandırma acısından büyük önem taşımaktadırlar. Bunun yanı sıra ibadete açık olan camiler aktif olarak kullanılmakta ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadırlar. Konya’da gezilecek yerler denildiğinde de o yüzden ilk önce akla camiler gelmektedir. On iki caminin de her birinin bir hikâyesi bulunmaktadır. Bu yüzden her cami başlı başına bir hayattır Konya’da.

Konya’da gezilecek yerler arasında yer alan en güzel camiidir Selimiye. Sultan II. Selimin, şehzadeliği esnasında Konya valisi görevini sürdürmekte olduğu, 1559 yılında inşasına başlanılmıştır. Tarihçiler Mimar Sinan tarafından yapıldığını öne sürmektedir. En son olarak Selimiye Camii, 1914 yılında Mimar Muzaffer tarafından onarım işlemine tabi tutulmuştur.

Mevlana Dergâhının batısında yer alan Camii Osmanlı klasik mimarisinin Konya’daki en güzel eserlerindedir. İstanbul’da yer alan eski Fatih Cami’ye benzeyen bir mimari yapısı vardır. İbadet edilen alana üç kapıdan giriş yapılmaktadır. Kuzeyinde mermer süveli geçme basık kemerli cümle kapısı mevcuttur. Girişte bulunan ahşap kapının kanatlarında “Mescitti Mümin, suda balık gibidir, Camide bulunan münafık kafeste bunalan kuş gibidir.” İbareleri yer almaktadır. Cami Osmanlının klasik mimari tarzında yapılmış olmakla birlikte kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Caminin kuzey kısmında, yuvarlak biçimli altı adet sütun bulunmaktadır. Bu sütunlar birbirlerine, beyaz ve kırmızı taştan yapılmış olan kemerler ile bağlıdır. Mihrabı gök mavisi renginde olan mermerden yapılmıştır. Mimberi ise beyaz renkli mermerden yapılmakla birlikte taş işçiliğinin de ne kadar geliştiğinin bir kanıtıdır. Bu renklerin birbiriyle uyumu caminin atmosferinde rahatlatıcı bir etki yaratırken sizi değişik duygulara da sürüklemektedir.Konya’da gezilecek yerler bu sayede sizi içerisine çekmektedir.

Şehir içindeki tramvay hattı ile oldukça kolay ulaşılabilen Selimiye Camii’ne özel aracınız ile ulaşmak istiyorsanız Şehir merkezi tabelalarını izleyerek öncelikle Mevlana Müzesi’ne oradan da Selimiye Camii’ne ulaşabilirsiniz. Ulaşımı da çok kolay olan bu cami o dönemin mimari yapısı hakkında bize birçok ipucu sunmaktadır.

 

 

 

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Footer açıklama yazısı. Bu alan tema ayarlarından değiştirilebilmektedir.